Obiad idealny na lato

Lato to pora roku, kiedy wiele osób ma mniejszy apetyt. Organizm człowieka potrzebuje jednak odpowiedniej dawki składników odżywczych, dlatego także w upalne dni trzeba zadbać o zdrową dietę. Przygotowując obiad warto zadbać o to, aby był on dostosowany do aktualnych warunków oraz wykorzystywał możliwości, jakie daje dana pora roku.

Bardzo dobrą propozycją na lato są na przykład chłodniki. To potrawa zdrowa i lekka, która idealnie sprawdzi się podczas upalnego dnia. Przygotowanie chłodnika jest proste, dlatego do pracy można bez problemu zaangażować nawet najmłodszych członków rodziny. Wśród tego typu potraw można wymienić przede wszystkim chłodnik litewski albo popularne w Hiszpanii gazpacho.

Latem warto także przygotować na obiad sałatkę warzywną. Zamiast majonezu czy tłustych sosów najlepiej jednak zastosować na przykład oliwę z oliwek albo sos winegret. Sałatka można podać na przykład z ryżem albo kaszą, dzięki czemu potrawa będzie bardziej sycąca. Oczywiście, bardzo dobrą propozycją jest także sałatka owocowa, która powinna przypaść do gustu przede wszystkim najmłodszym. Smak wielu sałatek można poprawić, dodając do nich nasiona bądź ziarna, na przykład słonecznika.

tomato-811045_1280

Nie można zapominać o tym, że bardzo ważnym elementem letniego obiadu jest napój. W upalne dni organizm potrzebuje bowiem zwiększonej dawki płynów. Zamiast gotowych napojów ze sklepu warto podać świeżo wyciśnięty sok, na przykład z marchwi i pomarańczy. Dobrym rozwiązaniem są także zdrowe soki i napoje, które można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną.