Jak zrobić karmel?

Każdy kto chciałby zająć się domowymi wypiekami powinien wiedzieć w jaki sposób przygotować karmel. Okazuje się bowiem, że często jest on właśnie wykorzystywany w różnego rodzaju ciastach. Zrobienie karmelu w domowych warunkach zdecydowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko stosować się do kilku sprawdzonych zasad i będziemy w stanie przygotować samodzielnie karmel bez specjalnego wysiłku. Jak zrobić karmel?

Jak zrobić karmel?

Przygotowanie karmelu można przeprowadzić na dwie dwa sposoby. Wyróżniamy tutaj metodę suchą i metodę mokrą. Karmel wykonujemy z cukru, który poddajemy obróbce termicznej. W przypadku metody suchej na patelnię wysypujemy cukier i podgrzewamy go aż kolor ulegnie zmianie na brąz. Jest to metoda bardzo szybka niestety jest również nieco trudniejsza. Wiąże się to przede wszystkim z tym, że cały proces uzyskiwania karmelu przebiega bardzo szybko. Dlatego też musimy być bardzo czujni, albowiem jeśli przegapimy moment wyłączenia podgrzewania patelni, to cukier może zmienić kolor na bardzo mocno brązowy lub też na czarny. Wówczas karmel będzie gorzki i do niczego nam się nie przyda. Dlatego też warto zastanowić się czy nie lepszą metodą jest robienie karmelu na mokro.

Jak przygotować karmel na mokro?

Zatem jak można przygotować karmel metodą na mokro? Przede wszystkim musimy dysponować patelnią o dość grubym dnie. Wsypujemy na nią cukier i dodajemy odpowiednią ilość wody. Uznaje się, że dobrą proporcją jest półtora szklanki cukru na około 8 łyżek wody. Taką mieszankę gotujemy na stosunkowo małym ogniu i często ją mieszamy. Musimy doprowadzić do rozpuszczania się cukru zanim jeszcze woda zacznie wrzeć. Następnie powinniśmy uzyskać dość jednolitą i jednocześnie stosunkowo gęstą masę. Kiedy cukier nabierze odpowiedniego koloru, wówczas możemy mówić że uzyskaliśmy karmel.

Zastosowanie karmelu

Zastosowanie karmeluTak uzyskany karmel znajduje dość szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim idealnie nadaje się jako polewa do różnego rodzaju ciast, a także tortów. Może nam posłużyć do wykonania różnorodnych dekoracji. Należy jednak pamiętać że po ich wykonaniu muszą one wystygnąć. Ale oczywiście nie tylko do tortów możemy wykorzystać karmel. Świetnie on nadaje się również do zrobienia sosu karmelowego. Wystarczy że do przygotowywanego karmelu czyli mieszanki cukru i wody dodamy jeszcze masło, śmietanę a także ewentualnie cynamon czy też kakao. Te dodatki mieszamy z masą karmelową. Tego rodzaju sos to świetny dodatek przede wszystkim do różnego rodzaju naleśników czy też ciasteczek.

Jak więc widać przygotowanie karmelu w domowych warunkach nie jest specjalny trudnym zadaniem. Nawet jeśli nie jesteś mistrzem kuchni, to wydaje się że będziesz w stanie samodzielnie tego dokonać . Z pewnością karmę przyda ci się do wielu twoich kuchennych przedsięwzięć. Wystarczy odrobina wiedzy, którą znajdziesz choćby w tym artykule i już możesz zabrać się do przygotowywania karmelu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here