Jak zrobić polewę czekoladową?

Polewa czekoladowa przydaje się przy tworzeniu różnego rodzaju deserów, a także wypieków czy tortów.Dlatego też każdy kto chciałby spróbować swoich sił w kuchni przy tworzeniu różnego rodzaju ciast powinien doskonale wiedzieć w jaki sposób zrobić polewę czekoladową. Oczywiście nie jest to zadanie specjalne trudne i każdy kto wykaże się choć odrobiną chęci to jest w stanie się tego nauczyć. W internecie znajdziemy mnóstwo poradników dotyczących tego jak zrobić polewę czekoladową. W poniższym artykule postaramy się przybliżyć ci nieco to zagadnienie. Dzięki temu będziesz mógł tworzyć wyjątkowe ciasta a także desery.

Jak zrobić polewę czekoladową?

Jak zrobić polewę czekoladową?Jeśli chodzi o robienie polewy czekoladowej mamy kilka sprawdzonych sposobów. Wszystkie one sprawiają że możemy uzyskać polewę o bardzo gęstej konsystencji wspaniałym smaku a także specyficznej brązowej barwie. Przede wszystkim do zrobienia polewy czekoladowej będziemy potrzebowali dobrej jakości kakao, cukru, miodu a także masła lub też alternatywnie oleju kokosowego. W wersji która byłaby skierowana do wegetarian możemy uznać również mleka sojowego czy też ryżowego.

Wyżej wymienione składniki łączymy w garnku i nastawiamy na kuchenkę. Musimy mieszając je doprowadzić do wrzenia. Aby nieco urozmaicić smak polewy czekoladowej możemy tutaj dodać odrobinę alkoholu, ewentualnie jakiegoś olejku zapachowego. Warto pamiętać że jeśli chcemy naszą polewę w wykorzystać do ciasta to musimy zadbać o to aby jej konsystencja była nieco gęstsza. Dlatego też podczas podgrzewania i mieszania składników warto dodać do tej mikstury nieco większą ilość kakao. Natomiast jeśli nasza polewa będzie służyła do udekorowania deseru to nie musimy specjalnie się przejmować tym aby była ona bardzo gęsta. W tym wypadku możemy zachować dość luźną konsystencję polew.

Rozpuszczenie tabliczki czekolady

Kolejny sposób na zrobienie polewy czekoladowej, który jest sposobem niezwykle prostym, jest rozpuszczenie tabliczki czekolady. Tabliczkę czekolady siekamy na tarce i umieszczamy w szklanej misce którą podgrzewany od spodu gorącą wodą. Do czekolady możemy dodać nieco masła. Taką polewę czekoladową uzyskamy niezwykle szybko i będzie ona również bogata w walory smakowe, oraz przede wszystkim będzie wyglądała idealnie. Wydawać by się mogło że jest to właśnie najprostszy sposób i najszybszy na zrobienie polewy czekoladowej do różnego rodzaju i zastosowania.

Do czego jest potrzebna polewa czekoladowa?

Jakie zastosowanie znajduje polewa czekoladowa.? Warto pamiętać że polewa czekoladowa jest niezbędnym elementem wielu różnych rodzajów wypieków. Przede wszystkim możemy nią wykończyć różnego rodzaju ciasta. W dalszej kolejności stosuje się ją również do tortów. Polewa czekoladowa wykorzystywana jest również jako zwieńczenie wielu różnego rodzaju deserów. Co ciekawe polewę czekoladową można również spożywać wraz z bananami wówczas taka polewa musi być stale podgrzewana w specjalnym naczyniu, a my rozkoszując się bananami zamaczamy je właśnie w tejże polewie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGry traktory dla dzieci
Następny artykułJak smażyć rybę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here