Jak smażyć rybę

W dalszym ciągu na polskich stołach ryba pojawia się dość rzadko. Oczywiście nadal w przeważającej większości zajadamy się ze schabowymi czy też tradycyjnymi polskimi mielonymi. Niemniej jednak warto również zwrócić uwagę na dania w których dominować będzie ryba. Wiąże się przede wszystkim co z tym że mięso rybie jest bardzo zdrowe w przeciwieństwie choćby do mięsa czerwonego i w mniejszym stopniu do drobiu. Jeśli chcemy aby nasza dieta była bogata w wiele różnych niezbędnych nam składników to zdecydowanie nie powinniśmy pomijać w niej różnego rodzaju ryb. Oczywiście ryby można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Jednym z nich jest oczywiście smażenie. Jak smażyć rybę?

Jak smażyć rybę?

Jak smażyć rybę?Przede wszystkim aby przystąpić do smażenia ryby powinniśmy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych narzędzi a także odpowiednich składników którymi przyrządzimy naszą rybę. Przede wszystkim powinniśmy dysponować dużą patelnią a także olejem do smażenia. Dobrym rozwiązaniem są choćby oleje roślinne. Warto pamiętać że rybę smażymy na wolnym ogniu. Aby nasza ryba była smaczna i sprawiła, że obiad będzie prezentował się idealnie warto zastosować panierkę. To oczywiście w wersji minimalistycznej. Wystarczy, że wykorzystamy do tego jajko i bułką tartą. Czasami możemy również dodać odrobinę mąki. W tych składnikach w odpowiedniej kolejności obtaczamy filet ryby. Następnie umieszczamy rybę na patelni na uprzednie rozgrzanym oleju. Smażymy dopóki panierka nie nabierze idealnie złocistego koloru. Ewentualnie warto sprawdzić widelcem czy też nożem wnętrze ryby, czy została poddana odpowiedniej obróbce termicznej. Pamiętajmy o tym, że warto tego dopilnować aby nie jeść surowej ryby.

Inne sposoby na przyrządzenie ryby

Oczywiście smażenie to nie jedyny sposób w jaki możemy przyrządzić rybę. Przede wszystkim warto pamiętać że rybę możemy również upiec, a także przyrządzić na grillu, a także ugotować w wodzie oraz na parze. W przypadku pieczenia to tę metodę warto zastosować przy grubych i tłustych rybach. Wówczas nie zachodzi ryzyko, że podczas pieczenia ryba za bardzo wyschnie. Dlatego świetnie do pieczenia nadają się choćby halibuty czy też małże. W dalszej kolejności rybę możemy grillować. W tym wypadku również warto wybrać rybę dość tłustą i grubą. Dobrym rozwiązaniem podczas grillowania jest stosowanie folii aluminiowej. Dzięki temu ryba przesadnie nie wyschnie, ani nam się nie rozpadnie. Na grillu warto przyrządzać łososia tuńczyka, czy też ostrygi. Oczywiście ryby możemy również gotować. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie w wodzie to możemy w tym wypadku zdecydować się na ryby dość delikatne. Takiej obróbce termicznej możemy podać choćby dorsza czy też tilapię. Wydaje się jednak że najbardziej zdrową do naszego organizmu metodą przyrządzania ryby jest gotowanie na parze. Na parze możemy gotować krewetki raki i małże czy też ostrygi. Bez względu na to jaką formę obróbki termicznej ryby wybierzemy warto zadbać o to aby dobrać odpowiedni zestaw przypraw. Tylko dzięki nim wyjdę będziemy odpowiedni smak naszej ryby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here