Marnowanie jedzenia jest jednym z największych problemów współczesnego świata. Każdy z nas przykłada się do tego problemu. Co można zrobić, aby ograniczyć marnowanie cennej żywności?

Skala problemu marnowania żywności

Marnotrawstwo żywności jest problemem etycznym i cywilizacyjnym. Powoduje problemy na tle ekonomicznym, ekologicznym i społecznym. Podczas gdy na świecie wciąż są miliony głodujących ludzi, w krajach rozwiniętych marnuje się tony żywności każdego dnia

Według danych FAO, czy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations), marnujemy rocznie około 1,3 miliarda ton żywności, czyli jedną trzecią wyprodukowanego jedzenia. W Unii Europejskiej marnuje się około 88 milionów ton żywności, a w samej Polsce około 9 milionów ton żywności.

Marnowanie żywności występuje na każdym poziomie jej produkcji i dystrybucji, włączając w to wytwórstwo jedzenia i transport, ale ponad połowa przypadków marnotrawstwa występuje w gospodarstwach domowych. Kto z nas nie wyrzucił kiedyś przeterminowanego jogurtu albo mięsa? 

Najczęściej wyrzucanymi produktami są pieczywo, owoce oraz mięso. Najczęściej wyrzucamy jedzenie właśnie ze względu na przekroczenie terminu przydatności do spożycia. To jest spowodowane faktem, że kupujemy za dużo. 

fot. Pexels.com

Dlaczego kupujemy za dużo? 

Jesteśmy bombardowani reklamami produktów spożywczych. Ludzie to wzrokowcy, więc skuszeni ładnie wyglądającymi reklamami i opakowaniami jedzenia chętnie kupujemy więcej, niż tak naprawdę potrzebujemy. To często ma wpływ również na nasze wybory dotyczące owoców i warzyw, bo niechętnie sięgamy po produkty z niewielkimi defektami, które są wciąż w pełni zdatne do spożycia. Kupujemy za to wiele produktów, których nie jesteśmy w stanie zjeść, ale przyciągają nas atrakcyjnym wyglądem

Marketing dotyczący żywności sięga o wiele dalej, niż sądzimy. Na nasze wybory konsumenckie wpływa nawet ułożenie alejek z produktami w sklepie. Wiele super- i hipermarketów jest produkowanych w taki sposób, aby klient wybierający się po najbardziej podstawowe produkty spożywcze przeszedł obok wielu innych produktów i kupił coś dodatkowego.

fot. Pexels.com

Jak kupować, żeby nie marnować?

Jeśli chcemy podejmować świadome wybory konsumenckie, musimy pomyśleć przede wszystkim o planowaniu zakupów. W jaki sposób można to zrobić?

Przed każdymi zakupami warto przejrzeć produkty, które znajdują się już w naszej lodówce i szafkach. Z części z nich można stworzyć pełnowartościowe posiłki, jeśli tylko dokupimy kilka składników. To takie produkty w pierwszej kolejności warto umieścić na liście zakupów.

Następnie należy zastanowić się, co będziemy chcieli jeść w konkretnym okresie. Stworzenie jadłospisu na kolejne dni pomoże w znalezieniu niezbędnych produktów. Taki jadłospis warto stworzyć na podstawie preferencji wszystkich domowników. Po przemyśleniu potrzebnych produktów wystarczy zapisać listę na kartce lub w telefonie. Warto trzymać się jej podczas wizyty w sklepie.

Świetnym sposobem na ograniczenie marnotrawstwa żywności jest też nauka o odpowiednim przechowywaniu produktów spożywczych. Niestety, wiele osób nie wie jak obchodzić się z żywnością, żeby długo zachowała świeżość. O czym warto pamiętać?

  • warzywa i owoce najlepiej przechowywać w dolnej szufladzie lodówki. Przed włożeniem ich do lodówki warto je umyć. Wyjątkiem są banany, pomidory, ogórki i mango, których nie powinniśmy przechowywać w lodówce.
  • produkty sypkie, takie jak kasze, makarony i ryże najlepiej przechowywać w szklanych lub plastikowych opakowaniach.
  • nabiał należy przechowywać w lodówce, najlepiej na środkowej półce. 
  • wędliny przed włożeniem do lodówki najlepiej przełożyć do szklanego pojemnika. 

Sprzęty kuchenne, które pomagają w gotowaniu

Odpowiedzialne zarządzanie żywnością wymaga od nas gotowania. Ułatwiają je odpowiednie sprzęty kuchenne. Jak wybrać te najbardziej odpowiednie? Jeśli jesteśmy zwolennikami smoothie, pomocnym okaże się ranking top 10 najlepszych blenderów. Jeśli gotujemy dla całej rodziny, świetnym narzędziem jest klasyczny thermomix. Dla niektórych cena tego urządzenia jest zbyt wysoka, ale na ratunek przychodzą liczne alternatywy dla thermomixa. Takie urządzenia są równie wartościowe. Oszczędzanie na zakupie AGD i RTV nie musi oznaczać przecież zakupu sprzętu gorszej jakości!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here