fot. Pexels.com

Kiedyś można go było znaleźć głównie w rejonie Morza Śródziemnego. Dzisiaj jego uprawa rozciąga się na całą kulę ziemską. Dlaczego i kiedy warto sięgnąć po fenkuł? To nie tylko dodatek do dań, ale także naturalny środek leczniczy.

Koper włoski – do jakich celów wykorzystywano go w zamierzchłych czasach?  

Bylina ta należy do rodziny selerowatych. Nazywana jest także fenkułem lub koprem słodkim. Z łaciny „foenum” oznacza siano, jest to prawdopodobnie nawiązanie do liści, które po wysuszeniu przypominają wysuszoną trawę. Już w starożytności doceniono tę roślinę. Wykorzystywano ją wówczas do celów kosmetycznych, np. w walce z cellulitem oraz jako perfumy. Olejek kopru posiada charakterystyczny anyżowy, korzenny zapach. W czasach antycznych fenkuł uważano za jedną z siedmiu świętych roślin. Podczas obchodów na cześć Dionizosa, pędy rośliny wplatano w wianki osób biorących udział w ceremonii. Natomiast w krajach anglosaskich wierzono, że jest skuteczną ochroną przed złymi duchami. Dlatego w każdej sypialni dziecięcej można było spotkać pęczki kopru włoskiego. Do jakich celów wykorzystuje się go dzisiaj? 

fot. Pexels,com

Problemy z trawieniem? Wypróbuj napar z kopru włoskiego!

Jeżeli borykasz się z wieloma problemami układu trawiennego, skorzystaj z właściwości kopru włoskiego. Wykazuje on działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne podobne do rumianku. Fenkuł jest nieoceniony w walce z biegunką i bólem brzucha, a także uciążliwymi gazami, podobnie jak mięta. Jest szczególnie polecany niemowlętom, które zmagają się ze wzdęciami. Ze względu na swój kojący i delikatny charakter od lat stanowi antidotum na kolki. Co więcej, koper włoski przyspiesza trawienie, a także wspomaga regenerację wątroby po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu. 

Piękny wygląd i działanie przeciwstarzeniowe – koper włoski receptą na długie życie

W średniowieczu pisano o koprze włoskim, jako specyfiku, który ma zbawienny wpływ na zdrowy koloryt skóry. W dzisiejszych czasach podkreśla się znaczenie fenkułu w pielęgnacji. Jest on coraz częściej wykorzystywany jako składnik kosmetyków ujędrniających.  Stosowany z czystkiem, zapewni głębokie odżywienie i dobrą kondycję naskórka. Badania wykazały, że koper włoski chroni przed uszkodzeniem reaktywnych form tlenu (RTF), które są kluczowe w procesie starzenia się organizmu. Jego cudowne działanie wynika z obecności wielu witamin, które stanowią zaporę przeciwko starzeniu, np. witamina C, która obecna jest także w pokrzywie.  

fot. Pexels,com

Koper włoski jako strażnik dobrego samopoczucia i sprawnej pamięci 

Fenkuł jest powszechnie stosowany jako składnik środków przeciwlękowych. Po spożyciu kopru włoskiego, powinny ustąpić objawy zarówno psychiczne, jak i fizyczne niepokoju. Wykorzystywany jest także w walce z depresją. Jego działanie wzmaga pamięć, a także zapobiega jej ubytkowi. Z powodzeniem sprawdza się jako środek w leczeniu demencji lub choroby Alzheimera. Co więcej, stanowi ochronę uszkodzeń mózgu oraz wzroku. Doskonale radzi sobie z zapaleniem spojówek i jaskrą.  

Fenkuł – przyjaciel kobiet i dziewcząt

Koper włoski to prawdziwy sprzymierzeniec kobiet. Wykazuje on działanie estrogenne, które zwiększa libido i tym samym czyni poród łatwym i z pewnością mniej bolesnym. Co więcej, wzmaga wydzielanie mleka u matek karmiących. Natomiast u starszych pań redukuje uciążliwe objawy menopauzy. Fenkuł doskonale sprawdza się także jako środek na bolesne miesiączki, ze względu na działanie rozkurczowe. Osoby borykające się z ciężkim przebiegiem zespołu napięcia miesiączkowego, również powinny sięgnąć po tę roślinę, która zapewni im ulgę. 

Koper włoski to cudowna roślina, która wykazuje wszechstronne działanie. Warto włączyć napary z fenkułu do codziennej diety. Jest on nieoceniony przede wszystkim jako wsparcie dla układu trawiennego i antidotum na jego nieprawidłowości. Stanowi także wyśmienity dodatek do zup i sosów oraz aromatyczny napój.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here